Talotarinat

Tutustu jo valmistuneisiin Lappli-taloihin ja perheiden kertomuksiin omista taloprojekteistaan.

Talotarina oman luonnoksen pohjalta:

Uniikki talo asiakkaan omien luonnosten pohjalta

Tämän talon tarina alkoi syksyllä 2014 kun Juho Wickström tutustui Hyvinkään asuntomessuilla esillä olleeseen Lapplin Lumo-taloon.

Erityisesti tämän mallin suurempi versio vaikutti kiinnostavalta lähtökohdalta kolmen hengen perheelle. Vuoden 2015 alkupuolella löytyi perheen uudelle kodille sopiva tontti, ja rakennusprojekti saattoi alkaa. Tutustuttuaan Lapplin Suunnitteluapuriin Juho kaavaili näppärästi sillä omat luonnokset Lumo-talon pohjalta.

Viereinen luonnoskuva olohuoneesta on esimerkki Juhon tekemästä mallinnoksesta.

 

“Tammikuun lopussa tontin varmistuttua alkoi kiireinen suunnittelun sekä selvityksen aika. Mikäli haluaisimme saada rakennusluvan tulevaksi kesäksi, tulisi suunnitelmat rakennusvalvontaan saada sisään mahdollisimman pian. Alkuvuosi meni urakoitsijoiden kilpailuttamisessa ja talon suunnittelussa. Koska kyseessä oli ensimmäinen oma rakennusprojekti, selvitettävää oli yllättävän paljon. Talotehtaan valinnassa oli loppusuoralla kolme vaihtoehtoa. Lappli-talojen kanssa löytyi hyvin pian yhteinen sävel ja he valikoituivat oikeaksi kumppaniksi. Tuntui, että heiltä sai eniten konsultointia ja tukea yksilöllisen talon rakentamisen suunnitteluun.

Suunnittelussa lähdettiin liikkeelle tontin ilmansuunnista kaavan ja neliömäärän asettaessa omat haasteensa. Idea oli alusta lähtien saada oleskelutiloihin mahdollisimman paljon luonnonvaloa ja avaruutta. Keittiö, ruokailutila sekä olohuone ovat yhtä suurta tilaa, joka yhtyy suoria portaita pitkin yläkertaan. Makuuhuoneen ”Walk around a closet” –ideologia sekä pyykkikuilu olivat ajatuksia, jotka kulkivat jokaisessa versiossa mukana, kuten myös selkeälinjaiset suorat portaat. Porrastoimittaja Hoviportaan kanssa asuntoon suunniteltiin yksilölliset portaat aikaa säästämättä, sillä massiivisena elementtinä niistä tuli myös yksi näkyvimmistä sisustuselementeistä.

Suunnittelutyö kesti kolme kuukautta, sillä halusin tehdä sen huolellisesti jokaista yksityiskohtaa myöten. Halusin saada tarkkoja vastauksia muun muassa siihen, miten sisäikkunoiden karmit ja puitteet tulevat toimimaan. Talotehdas jaksoi kärsivällisesti vastata jokaiseen kysymykseen. Kun olin tyytyväinen omiin luonnoksiini, Lappli laati tarkat mittakuvat, ja suunnittelua voitiin tarkentaa edelleen taloedustajamme avustuksella. Saamastamme teknisestä konsultoinnista esimerkkeinä voidaan mainita portaan yläpään ratkaisu, joka voitiin toteuttaa ilman välipohjan uloketta kantavaa pilaria, sekä kerrosalalaskennan täsmääminen sijoittamalla tekninen tila päärakennuksen massaan.

Kun pohjaratkaisu oli valmis, piirsin jokaisesta huoneesta 3D -kuvat, jotta pystyin hahmottamaan paremmin miltä sisätilat sekä mittakaavat näyttäisivät. Tässä vaiheessa oli yölamppu palanut moneen otteeseen ja sisustuslehdet sekä Pinterest koluttu moneen kertaan läpi. Lupapaperit saatiin lopulta eteenpäin ja useiden muutosten jälkeen Lapplin kanssa hiotut piirustukset jiiriin. Sovimme talopaketin toimituksen juhannuksen jälkeen. Tämän jälkeen jäimme odottamaan lupien vahvistumista sekä miettimään talon väritystä ja sisustusmateriaalien – kuten märkätilojen ja keittiön – ratkaisuja. Maatöitä ja sokkelia rakennettiin samalla lujaa vauhtia.

Talopaketti tuli vesikattoon asennettuna ja vihdoin suuri visiomme oli käsin kosketeltavissa. Varsinainen työrupeama alkoi kuitenkin vasta tämän jälkeen. Illat ja viikonloput menivät rakennustyömaalla ja urakoitsijoiden työjohdossa. Jokaista yksityiskohtaa viilattiin itse työvaihetta tehtäessä. Valojen ja katkaisimien paikat, ilmanvaihtoventtiilit ja monet muut ratkaisut suunniteltiin ja valittiin pieteetillä erikseen. Yhdeksän kuukautta myöhemmin, maaliskuussa 2016, sisätilat saatiin muuttovalmiiseen kuntoon, mutta työtä oli edelleen vielä paljon jäljellä. Juhannukseksi valmistuivat alakerran märkätilat ja sauna. Samanaikaisesti kartoiteltiin pihakivetystä, mittailtiin tontin korkoja ja suunniteltiin pihaa terasseineen.

Muuttaessa sisään ainoat huonekalut olivat sänky ja sohva. Vähitellen valaisimia sekä huonekaluja hankittiin sisustukseen sopivaan henkeen. Kesä meni pihahommissa sekä sisustuksen suunnittelussa ja hankinnoissa. Muutama viikko ja kymmenet kuluneet hanskaparit sitten viimeinenkin pihakivi asetettiin paikoilleen. Talo on valmis.” 

 

Lopputulos edustaa viimeisimmän suuntauksen mukaista kaupunkipientaloa parhaimmillaan. Talossa on selvä jako yhteisten ja yksityisten tilojen välillä. Alakerrassa sijaitsevat yhteiset tilat ovat erittäin selkeitä ja erinomaisesti mitoitettuja. Pääsisäänkäynti avautuu valoisaan eteiseen, jossa ikkunat ovat kahdella seinällä lattiasta kattoon.

Olohuoneen korkeat ikkunat tuovat avaran vaikutelman huonekorkeuden ollessa välipohjan aukossa lähes kuusi metriä. Laskevan auringon viimeiset säteet osuvat korkean tilan sisäikkunan läpi työhuoneen koivupaneloituun seinään. Auringon laskua pääsee ihailemaan myös reilun kokoiselta avoparvekkeelta, joka on rakenteellisesti jatke alla olevaan lasiterassiin.

Taloon on sisäänrakennettu audiojärjestelmä, joka mahdollistaa musiikin kuuntelun ulkona terassilla, paljussa tai olohuoneessa. Ensi kesänä tonttia kiertävä pensasaita on kasvanut jo hyvää vauhtia ja rakennustyömaa on muisto vain.

Alueesi Lappli-myyjä palvelee mielellään

OTA YHTEYTTÄ

Jos sinulla on valmis suunnitelma, voit pyytää sen pohjalta tarjouksen – vaikka heti!

PYYDÄ TARJOUS

Talotarina oman suunnitelman pohjalta:

Valmis koti ylitti odotukset

Elämäntilanteiden vaihtuessa muuttuvat myös asumisen tarpeet. Tämän perheen uusi oma koti alkoi hahmottua mielessä kun lapset lensivät pesästä, ja niin sai alkunsa tämän talon tarina.

”Kun lapset muuttivat omilleen, talomme Espoossa alkoi tuntua liian suurelta. Laitoimme talon myyntiin ja ryhdyimme etsimään tonttia uudelle talolle. Rauhallinen sijainti tien päässä, erinomaiset kulkuyhteydet ja lyhyt kävelymatka lasten ja lastenlasten luo olivat ratkaisevat tekijät, kun valintaa tehtiin.

Tonttikaupat tehtyämme ryhdyimme suunnittelemaan uutta taloa ja etsimään sopivaa talovalmistajaa. Lähtökohtana suunnitelmassamme oli, että talon tulisi olla yhdessä tasossa, tyyliltään moderni ja kooltaan noin 150 m2. Kokemusta rakentamisesta oli jo ennestään neljän talon verran, ja halusimme, että talosta tulisi kaikin puolin toiveitamme vastaava.

Muokkasimme suunnitelmaa moneen otteeseen ja kilpailutuksessa oli mukana toistakymmentä talovalmistajaa. Lappli-Talot pysyi kärkijoukossa koko ajan, ja lopulta valinnan tekeminen oli helppoa: Lappli oli ainoa valmistaja, joka pystyi tekemään halutut muutokset ja laskemaan niille hinnan saman tien. Yhteyshenkilö pystyi myös havainnollistamaan muutokset heti piirustuksin. Lapplin toiminta oli joustavaa ja läpinäkyvää koko prosessin ajan, eikä kukaan vaatinut nimiä sopimuspaperiin, ennen kuin tarkka hinta ja sisällöt olivat selvillä.

Talo ja autotalli muodostavat n. 200 lämpimän neliön tyylillisesti yhtenäisen kokonaisuuden. Yksi lempipaikoistamme talossa on suuri lasitettu terassi, joka tuo lisää oleskelutilaa keväästä syksyyn. Avarista, valoisista tiloista ja rauhallisesta ympäristöstä on mukava nauttia yhdessä lasten ja lastenlasten kanssa.

Valmis talo ylitti odotuksemme. Tykkäämme siitä todella paljon! Kannatti pitää kiinni omista ideoista ja olla tekemättä kompromisseja. Moni meillä vieraillut on ollut todella vaikuttunut. Yleinen kommentti on, että voiko näin kivaa taloa edes olla!”

Matti Rask, Vantaa

Lisää tietoa tästä talosta löytyy Lapplin talokirjasta, jossa se on esitelty sivuilla 6-7 nimellä Lappli 142.

Alueesi Lappli-myyjä palvelee mielellään

OTA YHTEYTTÄ

Jos sinulla on valmis suunnitelma, voit pyytää sen pohjalta tarjouksen – vaikka heti!

PYYDÄ TARJOUS

Talotarina arkkitehdin suunnitelman pohjalta:

Yksilöllinen ekotalo elementeistä

Akaaseen Pirkanmaalle vuonna 2015 valmistunut Villa Jalanti on yksilöllinen, arkkitehdin suunnittelema ekologinen Lappli-talo, jossa asuu nelihenkinen perhe.

Rakentajaperheen toiveena oli saada U-mallinen, yksilöllinen talo, jossa perheen arki ja sen tärkeimmät toiveet on huomioitu. Talotehtaiden malleista ja pohjaratkaisuista ei löytynyt sopivaa vaihtoehtoa, minkä vuoksi perhe päätyi palkkaamaan arkkitehdin.

Alustavasta ajatuksesta poiketen pohjaratkaisussa päädyttiin L-mallin taloon, jolloin talo saatiin sopimaan tontille parhaalla mahdollisella tavalla pinnanmuotojen ja näköalan suhteen eikä neliömäärä kasvanut liikaa. Asuinneliöitä yksikerroksisessa talossa on yhteensä 180. Julkisivun osalta talosta tehtiin mahdollisimman suoralinjainen, pelkistetty ja moderni. Ikkunat ovat poikkeuksellisen suuria ja ylimääräisiä kulmia talossa ei ole. Pihalle aukeaa iso terassi, ja arkea helpottaa tavanomaista suurempi autokatos, josta on katettu käynti asuinrakennukseen.

Arkkitehtipiirrosten valmistumisen jälkeen projekti jatkui talotehtaiden kilpailutuksella. Lähtökohtana allergia- ja astmaperheellä oli joko hirsirakenteinen tai hengittävä ekopuutalo. Kodin haastavat rakenneratkaisut karsivat hirsitalotoimittajat pois jo alkuvaiheessa liian kalliin hinnan vuoksi. Elementtitoimittajista ainoan arkkitehtikuvia vastaavan ja budjettiin sopivan tarjouksen teki Lappli, joka vakuutti rakentajat myös hyvällä yhteydenpidolla ja palvelualttiilla myyjällä.

Talopaketin toimitus sujui ajallaan ja virheettömästi, ja asennus eteni sujuvasti oma-aloitteisen asennusporukan vuoksi. Lopputulos oli mieleinen, eikä talon rakenteista ole löytynyt mitään moitittavaa. Myös projektin vastaava mestari kiitti useita yksityiskohtia.

Lapplin rakentajaperhe oli bongannut ensimmäistä kertaa Hyvinkään asuntomessuilta 2013, jossa esillä oli moderni Lumo, joka miellytti silmää ja muistutti jollain tavalla rakenteilla olevaa taloa.

Muuttamaan perhe pääsi loppuvuodesta 2014.

http://www.villajalanti.net

Julkisivun suunnittelun haasteista

Talotoimittajan valinta

Kuvat: Villa Jalanti

 

Alueesi Lappli-myyjä palvelee mielellään

OTA YHTEYTTÄ

Jos sinulla on valmis suunnitelma, voit pyytää sen pohjalta tarjouksen – vaikka heti!

PYYDÄ TARJOUS

Talotarina arkkitehdin suunnitelman pohjalta:

Muuttovalmis-talo arkkitehtisuunnitelman pohjalta

Kesällä 2016 Espooseen valmistui asiakkaan arkkitehtisuunnitelman mukaan toteutettu yksilöllinen koti. Rinteeseen rakennetun 22-kulmaisen ja 270-neliöisen talon rakentamiseen kului aikaa vain 9,5 kuukautta.

Oman unelmakodin suunnittelu oli rakentajaperheelle pitkäaikainen prosessi. Ensimmäiseksi oli päätettävä mitä uudelta kodilta todella toivottiin. Sen jälkeen talo luonnosteltiin paperille yhdessä perheen valitseman arkkitehdin kanssa. Yksityiskohtien hiomiseen käytettiin kaikki tarvittava aika.

Seuraavaksi oli edessä sopivan talotoimittajan löytäminen. Kilpailutusvaiheen tärkein kriteeri oli, että rakkaudella suunnitellun unelmatalon toteutuksessa ei haluttu tehdä kompromisseja. Perhe ei myöskään ollut valmis uhraamaan koko elämäänsä projektille, vaan halusi jättää mahdollisimman paljon ammattilaisten hoidettavaksi.

Lappli oli helppo valinta kumppaniksi, sillä kokemusta vastaavista projekteista löytyi. Suunnitelmista ei tarvinnut poiketa ja rakennusprojekti oli perheelle mahdollisimman vaivaton – Lappli kun pystyy toimittamaan myös yksilölliset talot muuttovalmiina.

Työt aloitettiin elokuussa 2015 ja talo valmistui vain 9,5 kuukautta myöhemmin. Vaikka projekti oli haastava, aikataulussa pysyttiin eikä yksityiskohdista tarvinnut tinkiä. Lopputulos on tässä: ainutlaatuisen kaunis ja asukkaidensa näköinen koti.

Business Woman –blogi kävi tutustumassa tähän kotiin ja julkaisi siitä postauksen, jonka runsaat valokuvat tarjoavat visuaalista herkkua ja insipiraatiota yksilöllisestä talosta haaveilevalle.

www.businesswomanhelsinki.com

Kuvat: Pia Lehto-Halonen

Alueesi Lappli-myyjä palvelee mielellään

OTA YHTEYTTÄ

Jos sinulla on valmis suunnitelma, voit pyytää sen pohjalta tarjouksen – vaikka heti!

PYYDÄ TARJOUS